Aineisto-ohjeet

Tältä sivulta löydät tarkemmat aineisto-ohjeet meille toimitettavia materiaaleja varten.

Mikäli et löydä etsimääsi tietoa tai sinulla on lisäkysymyksiä voit soittaa meille (puh. 03 455 2540) tai lähettää sähköpostia osoitteeseen info@printtaamo.fi – autamme mielellämme!

 


 

Väriprofiili

Painotuotteille sopiva väriprofiili on CMYK (Fogra39 tai Fogra27).

Aineiston muoto

Painovalmiissa materiaalissa paras tiedostomuoto on pdf.

Mikäli aineistoa tarvitsee muokata, sen olisi hyvä olla:

  • Illustrator-tiedosto (.ai)
    • Erityisesti logojen tulisi olla mieluiten vektorigrafiikkana (.ai, .eps tai pdf).
  • Muokattavissa oleva pdf-tiedosto.
  • InDesign-tiedosto (.indd).
    • Mikäli mahdollista, lähetä InDesign-tiedosto pakettina (Package), joka sisältää myös linkit ja fontit. Fontit voi lähettää myös erikseen, tai tekstit voi muuttaa poluiksi ennen meille lähettämistä.

Mikäli lähetät meille aineistoa taitettavaksi huomioithan myös mm. logojen ja kuvien suhteen, että ne ovat riittävän korkealaatuisia ja esimerkiksi läpinäkyvätaustaiset logot ovat joko vektorigrafiikkana edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti, layerit sisältävänä Photoshop-tiedostona tai .png:nä.

HUOM! Vältäthän toimittamasta aineistoa PowerPoint-tiedostona (.ppt, .pptx) tai Word-tiedostoina (.doc, .docx). Jälkimmäisessä muodossa voi toimittaa ainoastaan tekstit, kaikki kuvamateriaalit tulisi olla erillisinä tiedostoina riittävän hyvän laadun varmistamiseksi.

Fontit

Sisällytä valmiiseen pdf-aineistoon kaikki siinä käytössä olevat fontit.

Mikäli aineistoa tarvitsee muokata, toimita käytetyt fontit meille aineiston mukana. Vaihtoehtoisesti tekstit voi muuttaa poluiksi ennen aineiston lähettämistä, mikäli tekstiin ei tarvitse tehdä muutoksia.

Koko

Materiaalin olisi hyvä olla resoluutioltaan 250-300 dpi (isommissa tuotteissa kuten roll-upeissa riittää 100-200 dpi) ja mitoiltaan mahdollisimman lähellä lopullista kokoa (1:1).

Aineistossa tulisi olla 3 mm leikkuuvarat joka sivulla. Näin lopulliseen tuotteeseen ei jää leikkuun jälkeen näkymään paperia, eikä mitään sisältöä leikkaudu pois (kts. ohjeistuskuva). On myös hyvä jättää leikkuulinjan ja kuvien, tekstin, mahdollisten sivunumeroiden ja muun sisällön väliin muutamia millejä väliä.

Mikäli mahdollista, vältä hyvin ohutlinjaisia fontteja, jotta painojälki on riittävän tarkka.

Aineiston toimittaminen

Aineistot voi lähettää meille sähköpostitse osoitteeseen aineisto@a-print.fi. Myös esimerkiksi Dropbox tai Google Drive -linkkien kautta aineiston toimittaminen onnistuu, mikäli koko on liian suuri sähköpostiin.

Aineistot voi myös toimittaa liikkeeseemme Tampereella esimerkiksi muistitikulla.

 


 

Tuotekohtaisia tarkempia ohjeita

 

Kalenterit

Mikäli käytät verkkokaupassamme olevaa suunnittelutyökalua, löydät ohjeet kalenterin tekemiseen sieltä. Alla ohjeistus, mikäli toimitat kuvamateriaalin meille erikseen taittoa varten.

Mallit, joissa on kierresidonta keskellä

Jos kuvan on tarkoitus peittää koko kuvasivu, tulisi sen olla sivun kokoinen + 3 mm leikkuuvarat. Eli:

  • A3-kokoinen kalenteri – kuvan koko leikkuuvaroineen 216 x 303 mm.
  • A4-kokoinen minikalenteri – kuvan koko leikkuuvaroineen 154 x 216 mm.

Kuva voi myös olla kuvasivua pienempi, jolloin kuvan ulkopuolelle jäävät osat sivusta ovat valkoiset.

Huomioithan koko kuvasivun peittävien kuvien kanssa, että kierresidonta peittää kuvasivun alalaidasta n. 1 cm alueen (kannessa kierresidonta vie tämän saman tilan yläreunasta). Jos olet itse lisännyt kuvaasi vaikkapa kuvan ottajan nimen, kannattaa se sijoittaa vähintään n. 1,5 cm päähän alareunasta jotta se ei peittyisi kierteen alle.

Mallit, joissa on kierresidonta ja ripustuskoukku yläreunassa

Kierresidonta vie n. 1 cm kalenterisivun ylälaidasta, jonka lisäksi ripustuskoukun kohdalle tulee hieman pidemmälle ulottuva pyöreä leikkaus.

Roll-upit

Lisää aineistoon +15 cm ylimääräistä alareunaan – tämä jää telineen sisälle eikä ole näkyvissä roll-upin ollessa avoimena. Suositeltavaa on kuitenkin jatkaa taustaväriä tai -kuvaa myös tämän alueen päälle, jotta alareunassa ei näy valkoista raitaa.

Canvastaulut

Canvastauluissa tarvitaan 3cm ylimääräistä taittovaraa joka reunalle – ne kääntyvät sivuille ja kiinnittyvät taulun takana puukehikkoon. Mikäli kuvassasi ei ole riittävästi ylimääräistä, voimme lisätä siihen myös värilliset reunat, jotka näkyvät jos taulua katsoo sivulta.

 


 

Graafinen teollisuus ry:n opas painotyön ostajalle. (linkki aukeaa uuteen välilehteen)